Aud Selboe utenfor Menighetshuset på Røros. Foto: Sigrid Jansen
Aud Selboe. Foto: Sigrid M. Jansen

Nå blir det kommers på kammerset igjen!

– Når det er kommers på kammerset – ja, da skjer det virkelig noe uvanlig der!

Aud Selboe smiler lurt til oss, og tar sats for å fortelle om opprinnelsen til KammersKommers – konsertserien som har fulgt Vinterfestspill i Bergstaden helt siden oppstarten i 1999.

Aud Selboe untenfor Kaffestuggu på Røros. Foto: Sigrid Jansen

Aud Selboe forteller gjerne om bakgrunnen for KammersKommers. 

Mer om det om et øyeblikk – men la oss først høre hva kunstnerisk leder, Øyvind Gimse, har å fortelle om årets KammersKommers.

Essensen av Vinterfestspill

– KammersKommers er på et vis essensen av Vinterfestspill, sier Øyvind Gimse som er kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden. – Under KammersKommers får du små drypp av ulike kunstnere som til sammen representerer bredden av det Vinterfestspill står for – presentert nettopp i de særegne omgivelsene bergstaden Røros har å by på.

KammersKommers er en vandrekonsert. En konsertserie, der musikerne står i ro på hver sin arena og spiller samme konsert. Publikum vandrer fra konsertsted til konsertsted, totalt fire ulike steder. Uansett hvor du begynner eller avslutter vandringen din, får du med deg alle de fire konsertene.

Nære og direkte opplevelser

Årets KammersKommers byr på nære og direkte møter mellom publikum og musikere.

Hos Rørosbarn byr trioen W.A.M bestående av Øyvind Gimse, Martin Stegner, Atle Sponberg opp til tango sammen med sopranen Ann-Helen Moen. I Menighetshuset blir det feiende opera-arier med David Hansen og Christian Ihle Hadland. Mens Emilia Amper og Bendik Smedåsgjelten Qvam gir oss folkemusikk i lokalene til Røros kunstformidling.

Når vi i tillegg gir den musikalske gjøgleren Per Arne Glorvigen frie tøyler på Rørosmuseet, er vi sikre på at også lattermusklene vil få trimmet seg.

Per Arne Glorvigen er et unikum. Som komponist putter han både det rurale, rotnorske og den argentinske tangotradisjonen inn i et klassisk samtidsuttrykk, og klarer like fullt å lande på beina. I tillegg er han morsom - genuint og originalt morsom. Du treffer han under KammersKommers lørdag 19. mars.

Per Arne Glorvigen er et unikum. Som komponist putter han både det rurale, rotnorske og den argentinske tangotradisjonen inn i et klassisk samtidsuttrykk, og klarer like fullt å lande på beina. I tillegg er han morsom – genuint og originalt morsom. Du treffer han under KammersKommers lørdag 19. mars. 

Kommers på kammerset

Aud Selboe er en av initiativtakerne bak Vinterfestspill i Bergstaden. Hun var den første daglige lederen i stiftelsen, og sitter fortsatt i styret for festspillene. Vi har spurt henne om hvordan KammersKommers egentlig ble til.

– KammersKommers er en av de merkevarene som har særpreget Vinterfestspill i Bergstaden helt fra første arrangement i 1999. Selve navnet KammersKommers består av to gode dialektord: «kammers» og «kommers». Enhver Rørosgård har et lite kammers, enten utenfor kjøkkenet, eller utafor stua eller over portrommet. Når det var kommers på kammerset – da skjedde det virkelig noe uvanlig der! Og det er jo det som skjer under KammersKommers.

Aud Selboe utenfor Menighetshuset på Røros. Foto: Sigrid Jansen

Aud Selboe foran Menighetshuset på Røros; ett av fire konsertsteder under KammersKommers lørdag 19. mars. 

– Vi skulle jo introdusere et nytt kulturtilbud for regionens befolkning, fortsetter Aud. – Nå skulle de bli kjent med kammermusikken, og da synes vi det var godt at de fikk møte den i et bredt spekter med ulike kunstnere og innhold – og med humor! Frodig humor – ja kanskje til og med gjerne litt galskap!

– KammersKommers skulle helt fra starten av være et lettbent tilbud om hva kammermusikk kan være, smiler Aud.

En vandrekonsert

– Vi lot oss inspirere av den gode vanen røsosinger og folk fra bygdene rundt har på lørdagene med å gå seg en tur «frami gata», rusle litt rundt, og gå på kafé. Så da laget vi nettopp det; en konsertserie, der musikerne står i ro på hver sin arena og spiller samme konsert for grupper som kommer rundt og får med seg de samme konsertene uansett hvor man starter eller avslutter sin vandring.

Rørosbarn åpner dørene

– Da vi ble spurt om å være konsertsted under Kammers Kommers, ble vi veldig overrasket. Og selvfølgelig sa vi ja umiddelbart. Vi ønsker jo å støtte opp under det som skjer på Røros.

Torbjørn Maaø er daglig gleder (ja, du leste riktig) i Rørosbarn. Nå åpner Rørosbarn dørene til den gamle Leighgården i Bergmannsgata, og gleder seg til å ta imot festspillpublikummet.

Rørosbarn er ett av fire konsertsteder under Kammers Kommers. Det er aller første gang disse lokalene blir en del av Vinterfestspill – så dette er en virkelig nyhet!

Torbjørn Maaø, daglig gleder hos Rørosbarn gleder seg til å ta imot vinterfestspillpublikummet for aller første gang.

Torbjørn Maaø, daglig gleder hos Rørosbarn gleder seg til å ta imot vinterfestspillpublikummet for aller første gang. 

Fortsatt ledige billetter

Det er fortsatt mulig å skaffe seg billetter til KammersKommers under Vinterfestspill i Bergstaden 2022. Men det kan tenkes at det lønner seg å være rask, KammersKommers er erfaringsmessig en særdeles populær måte å tilbringe en lørdag formiddag i mars på Røros på.