Åpningskonsert – 2020

Konserten er utsolgt.
Kjøp svært gjerne billett til en av de andre konsertene under Vinterfestspill.

Torsdag 18. mars, kl. 18:00
Sted: Røros kirke

«Skjebnens luner, tilfeldighetens spill»

Schuberts lystige «Ørretkvintett» omfavner kveldens program. Han skrev den til den rike amatørcellisten Sylvester Paumgartner, som også foreslo at en sats burde være variasjoner over Schuberts sang «Die Forelle». Den litt uvanlige besetningen ble bestemt av at den identiske besetningen skulle spille en transkripsjon av Johann Nepomuk Hummel på samme konsert.

Brahms´ mor Christiane døde i 1865. Samme år skrev han horntrioen til minne om henne. Som barn lærte han å spille både piano, fiolin og naturhorn, og det er trolig grunnen til at han ga verket denne besetningen. I 1924, da Sergej Prokofiev bodde i Paris, fikk han en bestilling fra et omreisende ballettkompani. De hadde kun fem musikere med seg, men Prokofiev tok utfordringen med å skrive musikk til balletten «Trapeze» for denne litt uvanlige besetningen. Pamina tror ikke Tamino elsker henne lenger i «Å, jeg føler det» fra Mozarts komiske, men også samfunnssatiriske opera «Tryllefløyten». Tekstforfatteren Daniel Schubart beskriver sin egen rolle i det muntre diktet «Die Forelle», om hvordan han ble fanget som en munter liten ørret. Han satt ti år i fengsel (1777-87) for sine samfunnskritiske dikt.

Konsertvert: Erling Dahl jr.

Program

Olav Luksengård Mjelva: Ørrett-intro
Olav Luksengård Mjelva

Franz Schubert: Klaverkvintett i A dur D667 «Ørreten» 1.sats: Allegro Vivace.
Berit Værnes Cardas, Frida Siegrist Oliver, Øyvind Gimse, Knut Erik Sundquist, Wolfgang Plagge.

Åpningstale:
Berit Værnes Cardas.

Sergej Prokofiev: Kvintett i g moll opus 39
2.sats: Andante energico 3.sats: Allegro sostenuto ma con brio
Gunhild Rebnord, Christine Bårreng Hansen, Frida Siegrist Oliver, Joakim Røbergshagen og Knut Erik Sundquist.

Roar Kjølv Jenssen: «Så fekk hu han»

Franz Schubert: «Ørreten» 2.sats Andante

Johannes Brahms: Horntrio i Ess dur opus 40, 1. sats Andante
Johanne Haugland og Emilie Ravn Jensen i samspill med Tor Espen Aspaas.

Roar Kjølv Jenssen: «Kamelen»

Franz Schubert: «Ørreten» 3.sats Scherzo

Wolfgang Amadeus Mozart: «Ach ich fühl´s» fra Tryllefløyten
Franz Schubert: «Die Forelle»
Mari Eriksmoen, Wolfgang Plagge.

Franz Schubert: «Ørreten» 5.sats Allegro giusto

Konsertvert: Erling Dahl jr.

Konsertvarighet: ca 90 minutter.

Bergstadens Ziir

Røros kirke beskrives som et instrument i seg selv. Kirkerommets form og takhøyde yter full rettferdighet og gir en dus klangfarge til akustisk musikk. Kirka er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

På våre kirkekonserter er det nummererte plasser. Scenen er bygd opp og det brukes mikrofon for tale. Publikum med rullestol vil få plasser i korset midt i salen. Vi åpner for publikum 20 minutter før konsertstart.

Røros kirke ble bygd i en fireårsperiode fra 1780. Det var Røros kobberverk som sto for, og bekostet, bygginga av den nye kirka.

Hovedarkitekten var Peter Leonard Neumann fra Trondheim, mens byggeleder var overstiger ved Kobberverket, Henning Floer.

Kirkespiret rager drøye 50 meter over bakken. Opprinnelig hadde kirka rundt 1600 sitteplasser, og var blant Norges største kirker i sin tid. På grunn av brannforskrifter er det fra 2012 ikke tillatt med flere enn 1000 mennesker i kirken samtidig.

Røros kirke er en steinkirke, men med tretak og treinteriør, hvor listverk og andre detaljer er staffert med grå-blå marmorering. Det er bygd utvendige trappehus som fører opp til galleriene, hvor de fattigste ble plassert.

Kirken er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

Bergstadens Ziir

Vinterfestspill i Bergstaden...

…er en ideell stiftelse som har som viktigste oppgave å spre musikkglede og musikkinteresse blant så vel publikum som musikere. Kammermusikk-festivalen med samme navn er godt etablert på den nasjonale kulturkalenderen  som resultat av stort engasjement fra en dyktig stab (ansatte og frivillige) med støtte fra lokale, regionale og nasjonale myndigheter.

Vinterfestspill i Bergstaden har blitt arrangert siden 1999. Hvert år kommer publikum til verdensarven Røros for å møte hverandre, kammermusikken og årets kunstnere til felles opplevelser.

Sponsorer og støttespillere og et stadig økende, entusiastisk publikum har bidratt til at Vinterfestspill i Bergstaden, i samarbeid med det samfunnsengasjerte Kavlifondet, nå også er ansvarlig for orkesterakademiet KonstKnekt, der mentorer fra Berliner Philharmoniker deler kunnskap, holdninger og ferdigheter med unge, norske musikere som er på vei inn i et krevende yrkesliv. Se konstknekt.no for mer informasjon.

Å se muligheter og sammenhenger i de konstellasjonene vi inngår i er en av nøklene til denne utviklingen. Godt samarbeid gir oftest mer tilbake enn det du bidrar med og fører gjerne til gode resultater.

Med idealisme og profesjonalitet som viktige grunnverdier i alle ledd av vår virksomhet, fortsetter Vinterfestspill i Bergstaden å se framover og bestrebe seg på å spre levende musikk og unike konsertopplevelser til alle som vil lytte.

Åpningspakken

Åpningspakken inkluderer billetter til både Åpningskonserten og FestspillOpp.
Opplev Bergstadens Ziir i all sin pryd og møt festspillenes kunstnere på Åpningskonserten. Derfra kan du vandre til Røros hotell og FestspillOpp, Vinterfestspills tradisjonsrike kulinariske og musikalske meny med festspillmusikere i toppslag.

Kjøp Åpningspakken

Ziirpakken

Ziirpakken inkluderer billetter til Åpningskonserten, Kavlikonserten og Avslutningskonserten.
Fra trange gater i kjølig vintervind til glødende musikkopplevelser i praktfulle Bergstadens Ziir. I dette spektakulære kirkerommet får du de store musikkopplevelsene under Vinterfestspill.

Kjøp Ziirpakken