Foto: Rasmus Kongsøre

Knut Erik Sundquist

Kontrabass

Knut Erik Sundquist er en norsk musiker, internasjonalt kjent som en av de fremste, og i den senere tid som en improviserende «standup-bassist».

Etter en periode med jazz, studerte han i Wien. Senere har han vært med i ulike klassiske orkestre, som Bergen Filharmoniske Orkester (1986–89), Det Norske Kammerorkester, Norsk Barokkorkester, Ensemble Modern i Frankfurt am Main, Mahler Chamber Orchestra i Berlin, og Luzern Festival Orchestra. I mindre grupper kan nevnes Susanne Lundengs «Midnight sun trio». Med musikere som Martha Argerich, Claudio Abbado, Arvid Engegård og Leif Ove Andsnes har han turnert verden over.

I 2006 mottok han Nordlysprisen, og var i 1993-2008 ansatt i Divisjonsmusikken, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, der han var løytnant. Nå er han førsteamanuensis ved musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø, og i tillegg ansatt som landsdelsmusiker i Kultur i Troms.

Sammen med pianisten Nils Anders Mortensen har han spilt inn tre plater. Den siste, «En smuk Aftensang» (2019), inneholder en sjangermiks av musikk, med nordnorsk folkemusikk som utgangspunkt.

Under Vinterfestspill 2020 opptrer Knut på Åpningskonserten, FestspillOpp, Konstknekt, Kølfogden Kammeropera og Avslutningskonserten.

Tekst: Øyvind Gimse