Kirsti Sæter i Røros kirke
Foto: Sigrid M. Jansen

Røros kirke – et instrument i seg selv

– Vi i Vinterfestspill i Bergstaden er utrolig heldige som får lov til å ta publikum inn i Bergstadens Ziir, sier Kirsti Sæter, produsent og administrasjonssekretær.

– Røros kirke er et smykke, det er ikke noe annet å si om den saken, smiler hun.

Bergstadens Ziir - Vinterfestspill i Bergsatden

– Kirka vår er et smykke, sier Kirsti Sæter i Vinterfestspill i Bergstaden. Foto: Sigrid M. Jansen

Bergstadens Ziir

«Bergstadens Ziir», også bare kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirka sto ferdig i 1784. Da hadde den 1600 sitteplasser og var en av landets største kirker. Røros kirke et av Norges virkelig kjente landemerker.

Under Vinterfestspill i Bergstaden åpner Bergstadens Ziir sitt spektakulære kirkerom for publikum og musikere. Pyntet med tusenvis av tulipaner skaper kirka en fantastisk ramme for «Den femte årstid» og den årlige kammermusikkfestivalen i bergstaden Røros.

– Vinterfestspill i Bergstaden har alltid musikere som leverer fra øverste hylle, forteller Kirsti. – Det kunstneriske innholdet og disse omgivelsene er jo noe de fleste arrangører bare kan drømme om. Så Vinterfestspill i Bergstaden er virkelig heldige!

Tulipanpyntet Bergstadens Ziir

Pyntet med hundrevis av tulipaner skaper kirka en fantastisk ramme for Vinterfestspill i Bergstaden. Foto: Kirsti Sæter

Et instrument i seg selv

Røros kirke beskrives som et instrument i seg selv. Kirkerommets form og takhøyde yter full rettferdighet og gir en dus klangfarge til akustisk musikk.

Akustikken tilfredsstilte også kravene fra Berliner Philharmoniker og Sir Simon Rattle som la sin Europakonsert hit i 2016. Etter konserten sa Sir Simon: “Denne kirken er Guds gave til musikken.”

Årets kirkekonserter

Under Vinterfestspill i Bergstaden åpnes Bergstadens Ziir for publikum og konsertopplevelser hele fem ganger.

Åpningskonsert

Torsdag 17. mars kl. 18:00

En feststemt og sprudlende konsert, hvor mange av festivalens artister presenterer seg. – Vi inviterer til ørens fryd og en «tolvretter» av en konsert, sier kunstnerisk leder Øyvind Gimse.

Fabelaktig fredag

Fredag 18. mars kl. 18:00

Fra de vakreste fløytetoner i Debussy sin «Syrinx», til «ekstremt støyende» når våre to fabelaktige får pianister boltre seg i Igor Stravinskijs ikoniske «Vårofferet» for to klaver. Det blir fransk fokus på fredagens konsert i Ziiren.

Midnattmesse «Soul Church»

Fredag 18. mars kl. 23:00 (gratis)

Gospel står i sentrum når Røros Soul Children, Hanne og Harald Hauge inviterer til Midnattsmesse.

Lun Lørdag

Lørdag 19. mars kl. 18:00

Endelig skal vi få høre Alf Hulbækmo sitt nye verk over Johan Falkbergets dikt «Den første sang på fjellet», med bl.a. Nidarosdomens jentekor.

Nidarosdomens Jentekor, 2016. Foto: Marthe Amanda Vannebo

Nidarosdomens jentekor møter du både under Lun Lørdag og under avslutningskonserten på søndag.

Den Femte årstid – avslutningskonsert

Søndag 20. mars kl. 11:00

Årets siste konsert er som en livlig vårbekk, vi legger vinterkulda bak oss og ser framover mot våren.

Julehilsen. Foto: Ren Røros Frontal.

«Bergstadens Ziir», også bare kjent som Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirka er et av Norges virkelig kjente landemerker. Foto: Ren Røros Frontal