Kavlikonserten – 2020

Konserten er utsolgt.
Kjøp svært gjerne billett til en av de andre konsertene under Vinterfestspill.

Lørdag 20. mars, kl. 18:00
Sted: Røros kirke

«Følelser i spill, kletzmer og romantikk».

Overtyre over hebraiske temaer er en av de første bestillingsverkene Prokofiev fikk etter at han kom til New York høsten 1918. Simeon Bellison, soloklarinettist i Mariinskyteateret og senere New York Philharmonic sto bak bestillingen, og trolig også temaene stykket ble skrevet over.
Carl Rheinecke studerte hos Mendelssohn, Schumann og Liszt og ble så professor i Leipzig, hvor han blant andre underviste Grieg, Janacek og Bruch. Selv nøt han først og fremst respekt som lærer, men musikken hans er svært velklingende.

Cosi fan tutte (Sånn gjør alle kvinner) er en av Mozarts lystigeste operaer, med humor og ironi, men ikke uten følelsesmessig dybde. Musikken strømmer som fra et overflødighetshorn, men som alltid hos Mozart, kommer latteren også med en liten tåre i øyekroken.

Sjostakovitsj tilegnet sin andre piano trio sin venn og kollega Ivan Sollertinsky, som døde samme år, 1943. Som sjef for Leningradfilharmonien brakte Sollertinsky mye vestlig musikk inn i Sovjetunionen, deriblant Weill, Krenek og Mahler. Denne virtuose trioen har tragiske undertoner og rommer både en «dance macabre» og spor av kletzmermusikk.

Sergei Prokofiev: Overtyre over hebraiske temaer for klarinett, strykekvartett og piano opus 34
Christine Bårreng Hansen, Johanne Haugland og Frida Siegrist Oliver, sammen med Berit Værnes Cardas og Wolfgang Plagge.

Carl Reinecke: Trio i a moll op 188 for obo, horn og klaver (i versjon for strykere) 3. Adagio, 4. Finale
Gunhild Rebnord, Emilie Ravn Jensen, Joakim Røbergshagen og Frida Siegrist Oliver sammen med Berit Værnes Cardas, Øyvind Gimse og Knut Erik Sundquist.

Dmitri Sjostakovitsj Klavertrio Nr 2
Berit Værnes Cardas, Bjørg Værnes Lewis, Tor Espen Aspaas.

Wolfgang Amadeus Mozart: «Per pieta» og «Una donna» fra Cosi fan Tutte
Mari Eriksmoen og Tor Espen Aspaas.

Konsertvert: Erling Dahl jr. 

Bergstadens Ziir

Røros kirke beskrives som et instrument i seg selv. Kirkerommets form og takhøyde yter full rettferdighet og gir en dus klangfarge til akustisk musikk. Kirka er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

På våre kirkekonserter er det nummererte plasser. Scenen er bygd opp og det brukes mikrofon for tale. Publikum med rullestol vil få plasser i korset midt i salen. Vi åpner for publikum 20 minutter før konsertstart.

Røros kirke ble bygd i en fireårsperiode fra 1780. Det var Røros kobberverk som sto for, og bekostet, bygginga av den nye kirka.

Hovedarkitekten var Peter Leonard Neumann fra Trondheim, mens byggeleder var overstiger ved Kobberverket, Henning Floer.

Kirkespiret rager drøye 50 meter over bakken. Opprinnelig hadde kirka rundt 1600 sitteplasser, og var blant Norges største kirker i sin tid. På grunn av brannforskrifter er det fra 2012 ikke tillatt med flere enn 1000 mennesker i kirken samtidig.

Røros kirke er en steinkirke, men med tretak og treinteriør, hvor listverk og andre detaljer er staffert med grå-blå marmorering. Det er bygd utvendige trappehus som fører opp til galleriene, hvor de fattigste ble plassert.

Kirken er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

Bergstadens Ziir

Vinterfestspill i Bergstaden...

…er en ideell stiftelse som har som viktigste oppgave å spre musikkglede og musikkinteresse blant så vel publikum som musikere. Kammermusikk-festivalen med samme navn er godt etablert på den nasjonale kulturkalenderen  som resultat av stort engasjement fra en dyktig stab (ansatte og frivillige) med støtte fra lokale, regionale og nasjonale myndigheter.

Vinterfestspill i Bergstaden har blitt arrangert siden 1999. Hvert år kommer publikum til verdensarven Røros for å møte hverandre, kammermusikken og årets kunstnere til felles opplevelser.

Sponsorer og støttespillere og et stadig økende, entusiastisk publikum har bidratt til at Vinterfestspill i Bergstaden, i samarbeid med det samfunnsengasjerte Kavlifondet, nå også er ansvarlig for orkesterakademiet KonstKnekt, der mentorer fra Berliner Philharmoniker deler kunnskap, holdninger og ferdigheter med unge, norske musikere som er på vei inn i et krevende yrkesliv. Se konstknekt.no for mer informasjon.

Å se muligheter og sammenhenger i de konstellasjonene vi inngår i er en av nøklene til denne utviklingen. Godt samarbeid gir oftest mer tilbake enn det du bidrar med og fører gjerne til gode resultater.

Med idealisme og profesjonalitet som viktige grunnverdier i alle ledd av vår virksomhet, fortsetter Vinterfestspill i Bergstaden å se framover og bestrebe seg på å spre levende musikk og unike konsertopplevelser til alle som vil lytte.

Ziirpakken

Ziirpakken inkluderer billetter til Åpningskonserten, Kavlikonserten og Avslutningskonserten.
Fra trange gater i kjølig vintervind til glødende musikkopplevelser i praktfulle Bergstadens Ziir. I dette spektakulære kirkerommet får du de store musikkopplevelsene under Vinterfestspill.

Kjøp Ziirpakken

17. - 20. mars 2022

Musikk handler om møter, mellomrom og kontraster i lyder og noter.

På samme måte handler Vinterfestspill i Bergstaden om møter, mellomrom og kontraster i kammermusikk, lydhøre mennesker og verdensarven Røros.