Foto: Nadia Norskott

Ny kunstnerisk leder: Sonoko Miriam Welde

Sonoko Miriam Welde er ny kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden. Den prisbelønte 27 år gamle Welde er en av Norges mest spennende unge fiolinister.

Det er med stor glede og stolthet vi presenterer den unge fiolinisten, Sonoko Miriam Welde, som vår kunstnerisk leder for jubileumsåret 2024.

Sonoko Miriam Welde og Daniell Thorell på FestspillOpp i Storstuggu under årets Vinterfestspill i Bergstaden. Foto Sigrid M. Jansen

Sonoko har i en alder av 27 år allerede bemerket seg som en av Norges mest spennende unge fiolinister. Hun har vunnet den norske solistprisen og Virtuos-konkurransen, samt representert Norge i European Broadcasting Unions Young Musicians Competition.

Sonoko var en del av Crescendo-programmet, hvor hun ble veiledet av Janine Jansen og Leif Ove Andsnes. Hun har også mottatt Equinor Talentstipend.

En stor ære

– Det er en stor ære for meg å ta over som kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden, sier Sonoko Miriam Welde.

– I 2012, da jeg var 16 år, var jeg her og fikk spille på noen av konsertene under festivalen. Da var det fantastiske Marianne Thorsen som var kunstnerisk leder. Jeg har veldig gode minner fra den gangen, og min mor og jeg har i ettertid snakket mye om hvor fint og koselig det var. Møtene med publikum på gaten, de intime og uformelle konsertene, Tor Espen Aspaas som gal professor på KammersKommers, og de litt mer høytidelige konsertene i vakre Røros kirke.

En ung kunstnerisk leder

Festspilldirektør Bjørn Nessjø er svært glad for å kunne presentere nettopp Sonoko som ny kunstnerisk leder.

– Å presentere unge, lovende utøvere er nedfelt i vårt genmateriale, smiler Bjørn Nessjø

– Vinterfestspill i Bergstaden ønsker å bidra til utvikling, og å gi unge utøvere muligheter og erfaring. En av klassisk musikks største utfordringer er rekrutering av et yngre publikum slik at vi sikrer ettervekst.

– Sonokos nettverk består av flere unge svært gode nasjonale og internasjonale utøvere. Vi er sikre på at vi får stifte bekjentskap med flere av disse allerede neste år. Dette, sammen med Sonokos ekstraordinære talent, tror vi også vil gjøre Vinterfestspill i Bergstaden mer aktuell for et yngre publikum i kommende år, avslutter festspilldirektøren.

Sonoko Miriam Welde på Røros under årets Vinterfestspill i Bergstaden. Foto Sigrid M. Jansen

Noe av det fineste man kan gjøre i livet

Sonoko Miriam Welde er på Røros i forbindelse med Vinterfestspill i Bergstaden 2023. Under årets festival var hun å se på en rekke scener, bl.a. sammen med strykekvartetten Opus 13.

– Jeg ble selvfølgelig veldig glad da Øyvind Gimse inviterte kvartetten min til å komme i år. Da festspilldirektør Bjørn Nessjø spurte om jeg ville prøve meg som kunstnerisk leder fikk jeg med én gang mange idéer til artister og verk jeg har lyst til å sette opp på festivalen.

– Jeg gleder meg til å presentere noen av mine flotte musikervenner for dere, men også artister jeg har beundret på avstand. Å spille og lytte til kammermusikk er en av de fineste tingene man kan gjøre i livet.

Vinterfestspill 2024

Vinterfestspill i Bergstaden 2024 arrangeres torsdag 7. mars – søndag 10. mars 2024. Året 2024 er vårt 25-års jubileum, vi feirer med festspillaktiviteter i bergstaden Røros hele uka.

Jubileumskonsert med Janine Jansen
Les mer

“She is a natural and communicative musician with a strong sense of integrity.”
— Janine Jansen

Foto: Nadia Norskott

Om Sonoko Miriam Welde

Sonoko Miriam Welde (født 1996, Bergen) vant NRK’s «Virtuos»-konkurranse og representerte Norge i Eurovisjonens finale i Køln, 2014, der hun spilte for mange millioner europeiske TV-seere.

Siden den første opptredenen med Bergen Filharmoniske Orkester som niåring, har hun spilt med Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, WDR Sinfonieorchester Köln, Combattimento Consort Amsterdam, Zagrebsolistene, Oslo Camerata, Ung Symfoni og Estonian Chamber Orchestra, med dirigenter som Andrew Litton, Rory Macdonald, Kristiina Poska, Johannes Gustavsson og Peter Szilvay. Hun har opptrådt i konsertsaler som Tokyo Opera City Hall, Osaka Izumi Hall, Wigmore Hall, Grieghallen, og Operaen i Oslo.

Sonoko Miriam er en entusiastisk kammermusiker, som har samarbeidet med anerkjente kunstnere som Leif Ove Andsnes, Tabea Zimmermann, Alisa Weilerstein, Jonathan Biss, Sergio Tiempo og Clemens Hagen, og har vært invitert til mange festivaler, inkludert Festspillene i Bergen, Grachtenfestival Amsterdam, ArtLink (Beograd), Valdresfestivalen, Røros Vinterfestspill, Oslo kammermusikkfestival, Bad Ragaz “Next Generation” Festival, Risør kammermusikkfest og Rosendal kammermusikkfestival.

Hun er medlem av Opus13 Strykekvartett. Hennes hovedlærere gjennom mange år ved Barratt Due Musikkinstitutt har vært Stephan Barratt-Due og Alf Richard Kraggerud. Fra og med våren 2016 studerer hun ved Hochschule für Musik Hanns Eisler, Berlin, under professor Kolja Blacher, og får ekstraundervisning fra Vilde Frang.

Sonoko er siden 2015 deltager i et norsk og internasjonalt talentprogram, Crescendo. Hun ble tildelt STATOILSTIPENDET for klassiske musikere i 2016.

Sonoko Miriam spiller på en 1714 Alessandro Gagliano utlånt fra Dextra Musica.

Les mer