Foto: Lukas Beck, Wiener Konzerthaus

Janine Jansen til Røros

En av verdens fremste fiolinvirtuoser; nederlandske Janine Jansen kommer til Røros og Vinterfestspill i Bergstaden!

Vinterfestspill i Bergstaden presenterte søndag ny kunstnerisk leder for jubileumsåret 2024: Sonoko Miriam Welde.
Les mer om Sonoko Miriam Welde her

Samtidig presenterte Sonoko den storslåtte nyheten om at Janine Jansen kommer til Røros for festivalens 25-års jubileum i mars 2024.

– Den nederlandske fiolinisten Janine Jansen er en av vår tids mest elskede og spennende musikere. Hun er også min snille, smarte og omsorgsfulle lærer, forteller Sonoko

– I mars 2024 kommer hun til Vinterfestspill i Bergstaden sammen med to av sine faste medspillere, bratsjist Timothy Ridout fra England og cellist Daniel Blendulf fra Sverige. Sammen skal de spille Bachs evig vakre Goldbergvariasjoner i Røros kirke. Jeg tror det blir en opplevelse av de sjeldne.

25 års jubileum

Vinterfestspill i Bergstaden 2024 arrangeres torsdag 7. mars – søndag 10. mars 2024.

Året 2024 er vårt 25-års jubileum, vi feirer med festspillaktiviteter i bergstaden Røros hele uka – og med en enestående jubileumskonsert.

Jubileumskonsert med Janine Jansen

Lørdag 9. mars 2024, Røros kirke

Janine Jansen (fiolin), Timothy Ridout (bratsj) og Daniel Blendulf (cello)
J. S. Bach: Goldbergvariasjoner.

Billettsalget starter 1. mai 2023

Om Janine Jansen

«Among the world’s star soloists, she’s as keen a listener, as adept and intimate a chamber partner, as it gets.» New York Time.

Janine Jansen er en nederlandsk fiolinist som i dag regnes som en av verdens fremste fiolinvirtuoser. I tillegg til å opptre som solist, spiller hun også regelmessig kammermusikk og har grunnlagt Den internasjonale kammermusikkfestivalen i Utrecht.

Jansens store allsidighet viser seg i hennes repertoar som favner både fiolinkonsertene fra standardrepertoaret og litt mindre kjente konserter som for eksempel Benjamin Brittens fiolinkonsert. Hun spiller også mye kammermusikk og en del samtidsmusikk.
Spillestilen hennes har blitt beskrevet som varm, autentisk og ærlig. Hun er nysgjerrig og lekende og prøver å finne nye tolkninger også av verker hun har spilt før. Innflytelsen av hennes livslange kammermusisering er tydelig: Jansen er en veldig lydhør musiker, både som kammermusiker og som solist.

Jansen vokste opp i en musikerfamilie; begge foreldre og hennes to brødre er musikere. Hun begynte å spille fiolin som seksåring og var elev av Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn og Boris Belkin.

I 1997 fikk Jansen sitt nasjonale gjennombrudd da hun debuterte med Concertgebouworkesteret. Stor internasjonal berømmelse opplevde hun først i 2002, det året hun ble utnevnt til «BBC Radio 3 – New Generation Artist» og spilte sammen med Philharmonia-orkesteret, dirigert av Vladimir Ashkenazy.

Jansen spiller regelmessig med så å si alle de store orkestrene i Europa og Nord-Amerika. Hun åpnet BBC Proms i 2005 og var deres hovedartist (featured artist) inklusive en opptreden under Last Night of the Proms i 2014. Hun har dessuten vært gjesteartist (artist-in-residence) ved New Yorks Carnegie Hall (2017/2018), Tonhalle-Orchester Zürich (2018/2019) og Schleswig-Holstein Musik Festival (2019).

Både Richard Dubugnon og Michel van der Aa har skrevet hver en fiolinkonsert til henne son hun urfremførte i 2008 henholdsvis i 2014. Jansen etablerte dessuten Den internasjonale kammermusikkfestivalen i Utrecht og var dens kunstneriske leder fra 2003 til 2016.
I løpet av karrieren har Jansen spilt på flere instrumenter bygget av Antonius Stradivarius, blant annet på hans Rivaz-Baron Gutmann-fiolin fra 1707 (2016–2020) som Eldbjørg Hemsing overtok etterpå. I 2021 utga Jansen en plate der hun fikk låne 12 av verdens beste stradivarius’ som hun med tanke på instrumentkarakter prøvde å føre sammen med innspilllingsrepertoaret. Hennes nåværende instrument er Stradvarius’ Shumsky-Rode-fiolin fra 1715, som en bidragsyter generøst har lånt henne.

Les mer