Ukeslutt

Fredag 8. mars 2024, kl 15:30

Sted: Sangerhuset

Pris: kr. 375,-

Konserten er utsolgt, men det er mulig å stå på venteliste. Avbestillinger kan forekomme helt fram til like før konsertstart.

Et stjernelag av musikere fyller Sangerhuset fredag ettermiddag under Vinterfestspill i Bergstaden. Møt Herborg Kråkevik, Gjermund Larsen Trio, Øyvind Gimse, Opus13, Lucie Horsch, Saskia Giorgini og Helge Lilletvedt.

Her er duket for en virkelig kosestund midt i sentrum av bergstaden Røros. Med gangavstand til alt og bardisken like ved inngangen, innleder vi helgen med Ukeslutt.

Hør historien om hvordan Mona Lisa ble stjålet fra Louvre i 1911 i Wijeratnes heftige strykekvartett med Opus13. Nyt vakker sang og glimt i øyet med Herborg Kråkevik. Og opplev hvordan ungarsk folkemusikk av Brahms og Bartok møter det norske med Gjermund Larsen Trio.

Kunstnere

Herborg Kråkevik

Sanger / Skuespiller / Norge

Øyvind Gimse

Cello / Konstmester / Norge

Saskia Giorgini

Klaver / Italia

Gjermund Larsen Trio

Fele / Komponist / Piano / Harmonium / Kontrabass / Norge

Lucie Horsch

Blokkfløyte / Nederland

Helge Lilletvedt

Klaver / Norge

Opus13

Fiolin / Bratsj / Cello / Norge / Sverige

Sonoko Miriam Welde

Kunstnerisk leder / Fiolin / Norge

Edvard Erdal

Fiolin / Norge

Einar Kyvik Bauge

Bratsj / Norge

Daniel Thorell

Cello / Sverige

Sangerhuset

Sangerhuset ligger midt i Bergmannsgata og er lett å få øye på i gatebildet med sin markante lysegrønne farge. Sangerhuset har vært det viktigste forsamlingslokalet på Røros i det 20. århundre og har spilt en betydningsfull rolle i lokalmiljøet, så også for Vinterfestspill i Bergstaden. Bygninga ble freda i 1983.

Sangerhuset er lett tilgjengelig for rullestolbrukere.

Bygninga ble oppført for Røros Sangforening i 1907 etter tegninger av Alfred Getz, daværende direktør ved Røros Kobberverk, senere professor ved NTH. Byggmester var Kristen Schwartz. Tomten var stilt til disposisjon av Kobberverket.

Bygninga har beholdt sitt opprinnelige utseende, bortsett fra noen små endringer.

Bygninga viser rester etter Sveitserstil, en stilart som var fremherskende i nordeuropeisk trearkitektur fra ca. 1840 til ca. 1920. Karakteristisk er store takutstikk, fremheving av gavler og konstruktive ledd som arkitektoniske elementer, rikt utskårne ornamenter og listverk, høye grunnmurer og maling i treimiterende farger. Mange av husene på Røros endra utseende etter at jernbanen var ferdig i 1877, da jernbanestasjonene alle var i Sveitserstil, noe som påvirket dører, vinduer, maling m.m. på Røros.

Les mer om Sangerhuset på bergstaden.org

Sangerhuset på Røros. Bygningen ble oppført for Røros Sangforening i 1907. Foto: Lars Geithe, 2008.