Arteria

Fredag 8. mars 2024, kl 18:00

Sted: Røros kirke

Pris: 455,-

Når Trondheimsolistene fremfører Heinrich Bibers stykke «Battalia», møter vi et verk fylt av overraskelser. I et mesterlig lydbilde går ironi og sarkasme hånd i hånd med rørende lyrikk og stor sorg.

Sammen med Trondheimsolistene møter vi også to unge stjerner. Sopranen Victoria Randem gjør med sin fortryllende stemme og enestående utstråling kometkarriere i de store europeiske operahusene. Her hører vi henne med kjente arier av Wolfgang Amadeus Mozart.

Lucie Horsch åpner konserten med nettopp stykket Arteria fremført på blokkfløyte. 24 år gamle Lucie får også æren av å avslutte konserten. Når hun og Trondheimsolistene sammen fremfører Konsert i d-moll av Johan Sebastian Bach, opplever vi en helt annen side av blokkfløyten enn den vi åpnet konserten med.

Kirkekonserten Arteria gir et nært og pulserende møte med både kjent, og litt mindre kjent musikk. Her får instrumentene virkelig vist seg fra sine beste sider.

Lotta Wennäkoski: «Arteria»
Lucie Horsch

Franz Liszt: «Liebesträume» (S. 541):
Nr. 2 i E-dur «Seliger Tod» og Nr. 3 i Ass-dur «Oh Lieb, so lang du lieben kannst»
Saskia Giorgini

Henriëtte Bosmans: «Allegro maestoso» fra Sonate for cello og klaver
Daniel Thorell og Saskia Giorgini

Wolfgang Amadeus Mozart: «Ach, ich fühl’s» fra Tryllefløyten og «Vedrai carino» fra Don Giovanni
Victoria Randem og Trondheimsolistene

Heinrich Biber: «Battalia»
Trondheimsolistene

Johann Sebastian Bach: Konsert i d-moll, BWV 1059R
Lucie Horsch og Trondheimsolistene

Kunstnere

Konsertvert: Kirsti Sæter

Lucie Horsch

Blokkfløyte / Nederland

Trondheimsolistene

Kammerorkester / Norge

Victoria Randem

Sopran / Norge

Saskia Giorgini

Klaver / Italia

Daniel Thorell

Cello / Sverige

Bergstadens Ziir

Røros kirke beskrives som et instrument i seg selv. Kirkerommets form og takhøyde yter full rettferdighet og gir en dus klangfarge til akustisk musikk. Kirka er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

På våre kirkekonserter er det nummererte plasser. Scenen er bygd opp og det brukes mikrofon for tale. Publikum med rullestol vil få plasser i korset midt i salen. Vi åpner for publikum 20 minutter før konsertstart.

Røros kirke ble bygd i en fireårsperiode fra 1780. Det var Røros kobberverk som sto for, og bekostet, bygginga av den nye kirka.

Hovedarkitekten var Peter Leonard Neumann fra Trondheim, mens byggeleder var overstiger ved Kobberverket, Henning Floer.

Kirkespiret rager drøye 50 meter over bakken. Opprinnelig hadde kirka rundt 1600 sitteplasser, og var blant Norges største kirker i sin tid. På grunn av brannforskrifter er det fra 2012 ikke tillatt med flere enn 1000 mennesker i kirken samtidig.

Røros kirke er en steinkirke, men med tretak og treinteriør, hvor listverk og andre detaljer er staffert med grå-blå marmorering. Det er bygd utvendige trappehus som fører opp til galleriene, hvor de fattigste ble plassert.

Kirken er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

Bergstadens Ziir