Kølfogden, av Annema Nicolaisen.
Kunstner: Annema Nicolaisen

Kølfogden møter An-Magritt i nyskrevet opera

Wolfgang Plagge bringer Johan Falkbergets mytiske skikkelse, Kølfogden, til live under urframføringen av kammeroperaen Kølfogden under årets Vinterfestspill.

Gjennom lang tid har forfatteren Eiliv Grue fordypet seg i Falkbergets tekster, og har gransket Kølfogdens rolle i Falkbergets «Nattens brød» i flere år. Nå har han fôret komponist og musiker Wolfgang Plagge med tilrettelagte tekster fra Johan Falkbergets verk, og det har blitt til en nyskrevet kammeropera.

Kjøp billett

Et drama fra Falkbergets verden

Operaen fremføres for aller første gang i Røros kirke lørdag 14. mars. Plagge selv omtaler det som et persondrama fra Falkbergets verden, og om det intense forholdet mellom to sterke skikkelser. For hvem er egentlig denne Kølfogden? Og hvorfor dukker han hele tiden opp i An-Magritts nærhet? Hva vil han henne?

Denne forfatteren er ønskeforfatter for en komponist, fordi han skriver bilder. Og dessuten er språket så levende at det i seg selv er musikk. Jeg har arbeidet lenge med å finne tilgangen til Falkbergets symbolverden og har over mange år beskjeftiget meg med hans form, og tror jeg har fått tilgang til det nå via en svært god venn og kollega som har jobbet med tekstene hans i en mannsalder. Vi har kommet fram til en modell som skal skildre en av hans sære skikkelser, en kar som vi kaller for Kølfogden, en svensk Karoliner-soldat som blir en slags guide både for en av Falkbergets mest kjente skikkelser, nemlig An-Magritt, og for Falkberget selv etter hvert. Dette blir en veldig, veldig spennende historie, sier Plagge i et intervju med NRK P2.

Briljant komponist med humor

Kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden, cellist Øyvind Gimse, omtaler Wolfgang Plagge som en av de mest briljante musikere og komponister dette landet har fostret.

Med sitt sylskarpe intellekt og sin langt mer sleivete humor, vinner Wolfgang Plagge både respekt og venner hvor enn han kommer. Verklisten er lang, og spenner fra klaverstykker til store kor- og orkesterverk. For oss skriver han nå en opera, et utrolig spennende prosjekt hvor han sammen med forskeren Eiliv Grue dykker ned i ukjente tekster fra Falkberget. Resultatet må oppleves i Røros kirke under Vinterfestspill!

I rollen som Kølfogden finner vi svenske Lars Arvidson, en av Sveriges mest etterspurte konsert- og operasangere. An-Magritt er det Maria Forsström som tolker, en svensk sopran med nok dybde til å fylle rollen. Det er Vinterfestspills eget orkesterakademi, Konstknekt, som fremfører musikken.

Film Kølfogden