I 2015 bestemte Tabita Berglund seg for å ta et krasjkurs i dirigering. Det skulle ikke trønderjenta komme til å angre på. Foto: Trine Lysholm Hagan.
Stjernedirigent Tabita Berglund. Foto: Ren Røros Frontal / Trine Lysholm Hagan

Stjernedirigent stiller som frivillig

I 2015 bestemte Tabita Berglund seg for å ta et krasjkurs i dirigering. Det skulle ikke trønderjenta komme til å angre på. Siden den gang har hun blant annet dirigert det prestisjefylte BBC Philharmonic Orchestra – kjent som et av verdens fremste orkestre.

I fjor sommer bestemte den anerkjente dirigenten seg for å flytte til Røros, et nokså spontant valg ifølge henne selv.

– Planen var å flytte til enten Wien eller Berlin. Så satt jeg en dag på toget fra Hamar til Trondheim. Det stoppet på Røros en halvtimes tid. Da kikket jeg ut vinduet og tenkte «men jeg kan jo bare flytte hit» Det føltes så riktig, smiler Berglund.

Vil gi noe tilbake

I leiligheten sin nyter hun utsikten utover den snøkledde Bergmannsgata, og er nå klar til å stille som frivillig under årets Vinterfestspill.

– Grunnen til at jeg stiller som frivillig under årets Vinterfestspill er for å kunne gi noe tilbake til dette miljøet som har tatt såpass godt imot meg. En gang i fremtida håper jeg å kunne bidra kunstnerisk, sier Berglund.

Klassisk musikk til folket

Berglund har kun vært med på Vinterfestspill en gang tidligere. Det var for omtrent ti år siden, da hun spilte sammen med TrondheimSolistene. Fram til nå har Trondheim Kammermusikkfestival vært hennes nærmeste festival.

Hun gleder seg til å bli en del av Vinterfestspill og mener arenaer som dette er viktig for den klassiske musikken.

– Vi er i en situasjon hvor det er helt nødvendig å spre interesse for klassisk musikk, for dette er ikke noe man får inn med morsmelken her i Norge. Slike festivaler blir nesten som en folkeopplysning. Det er så mye god musikk som folk bør få mulighet til å oppleve.

Uten frivillighet er det ikke mulig

En person som er glad for å ha Tabita med på laget til årets Vinterfestspill er direktør Bjørn Nessjø, som mener det sender ut positive signaler når også etablerte kunstnere velger å bidra som frivillige.

– Frivilligheten er overmåtelig viktig på så mange områder. Vi har bærende, kjørende og organiserende krefter som legger ned totalt 500 timer med arbeid for at denne festivalen skal gå rundt. Skulle vi ha kjøpt denne hjelpen ville det ikke vært mulig, da vi ikke ville hatt råd til det. Vi er derfor helt avhengig av å ha dette apparatet med frivillige med oss. Det at artister som Tabita stiller som frivillig gir et viktig signal om at også de som utøvende ser viktigheten av å ha dette apparatet som de frivillige er. Om noen tenker på det og kjenner Tabita, så kan det godt være at de lurer på hvorfor hun er frivillig. Men da kanskje de resonerer seg til at også aktører som henne setter pris på det arbeidet som de frivillige gjør, sier Nessjø.

Som en familie

Berglund sier seg enig i viktigheten av frivillighet, og har tidligere jobbet som frivillig i forbindelse med Trondheim Kammermusikkfestival. Hun gleder seg nå til å ta del i festivalen i mars og mener det hele har blitt som en stor familie.

– Helt siden jeg kom til Røros har jeg hatt følelsen av å bli invitert inn i en familie. Om det er Røros eller Vinterfestspill vet jeg ikke, men det føles veldig riktig å ta del i dette fellesskapet, avslutter Berglund og mener årets Vinterfestspill kommer til å bli veldig bra.