Foto: Trond Haugan / Fjell-Ljom

Nattsyn

Steinway konsertflygel og solokonsert i Røros Kapell for første gang!
På programmet står bl.a. Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel og improvisasjoner over David Bowie.

«I skrivende stund – starten av juli – føles høsten fjern, og kanskje skyver vi bevisstheten unna så lenge sommerlyset omgir oss og fotonene eksploderer på netthinnen, natt som dag. Men høstfargene vil innta fjellregionen igjen, og samtidig med at det blir dunklere omkring oss, tiltar følsomheten; fotoreseptorene i øyet fanger opp og samler på hvert lyspunkt mot vinter. Nattsynet skjerpes.

Hva med øret, stiller det seg også inn på varere frekvenser mot høst? I lydverdenen finnes det musikk preget av ‘nattsyn’, og det er utdrag fra dét repertoaret jeg har valgt til denne konserten, den første på et konsertflygel i Røros Kapell siden det stod ferdig i 1962, så vidt vites. Dette eksperimentet har jeg i flere tiår hatt lyst til å gjennomføre: en hel konsert i kapellets særegne og unike akustikk som formelig roper på et førsteklasses tangentinstrument! Og når det først skal skje, må det bli med nattmusikk av det mest fabelaktige slaget, bl.a. Beethovens fantasi-sonate i ciss-moll (om enn ‘måneskinnet’ den assosieres med er ren fiksjon) og Ravels virtuose, magisk glødende mørkevisjoner «Gaspard de la nuit». Dessuten den fjerde av de helt store B-ene Bach, Beethoven og Brahms: David Bowie – og et par andre overraskelser.
Velkommen til å skjerpe sansene og møte høsten sammen med meg og disse store komponistene i kapellet denne septemberkvelden!»

 

Tor Espen Aspaas, juli 2023

«Nattsyn» – Solokonsert, Tor Espen Aspaas | Røros Kapell, fredag 8. september 2023 kl. 19.00 (dørene åpnes for publikum kl. 18.30)

Kjøp billett