Mysteriet Kølfogden, av Eiliv Grue.
Mysteriet Kølfogden, av Eiliv Grue

Mysteriet Kølfogden – i opera og bok

Komponist Wolfgang Plagge har kledd Falkbergets Kølfogd i tonedrakt, basert på tekster bearbeidet av Eiliv Grue. Nå er boka om mysteriet Kølfogden ute.

Gjennom flere år har forfatter Eiliv Grue lest og gransket de nesten 2000 sidene i Johan Falkbergets «Nattens brød», i jakten på en forklaring på hvem Kølfogden egentlig er.

– Jeg er blitt enda mer overveldet av det gedigne, innholdsrike og symbolfylte romanverket. Ut fra mitt arbeid dannet det seg et bilde av Kølfogden – der jeg trakk slutninger jeg selv knapt våger å tro, sier Eiliv Grue i boken.

Fra tekst til opera

Grue har over lang tid forsynt komponist Wolfgang Plagge med tilrettelagte tekster, som har blitt til en kammeropera om Kølfogden. 14. mars er urframføringen, i Røros kirke. Plagge selv omtaler det som et persondrama fra Falkbergets verden, og om det intense forholdet mellom to sterke skikkelser.

– Falkberget er ønskeforfatter for en komponist, fordi han skriver bilder. Og dessuten er språket så levende at det i seg selv er musikk, sier han.

Eiliv Grue har bearbeidet Falkberget-tekster, som har dannet grunnlaget for Plagges nye kammeropera. Han fulgte ivrig med under øvingen i februar. Foto: Kurt Näslund.
Eiliv Grue har bearbeidet Falkberget-tekster, som har dannet grunnlaget for Plagges nye kammeropera. Han fulgte ivrig med under øvingen i februar. Foto: Kurt Näslund.

Under øvingene til operaen som foregikk i februar, satt Grue selv på kirkebenken og fulgte med i partituret.

– Da Wolfgang Plagge fortalte at han ville skrive en opera om temaet, innså jeg at jeg måtte lodde dypere i Kølfogden enn det jeg alt hadde gjort. Det kom til å bli et langt mer omfattende og tidkrevende arbeid enn jeg ante, for det førte til nytolkninger av «Nattens brød» og Kølfogd Hedstrøms rolle i romanverket, sier Grue i sin innledning i boka.

«Mysteriet Kølfogden – Falkbergets sjelevenn» fås kjøpt hos Amneus Boghandel, og på Vinterfestspill-kontoret nederst i Kjerkgata.

Kjøp billett