Arve Tellefsen. Foto: Anette Os, Fædrelandsvennen.
Foto: Anette Os, Fædrelandsvennen.

Jeg inspireres av å spille for folk

Arve Tellefsen. Den folkekjære fiolinisten som i en mannsalder har gitt oss musikkopplevelser både på konserter og gjennom TV-ruta. Nå skal han igjen ut på turné, denne gang sammen med Ensemble Berlin, med start på Røros 22. oktober.

Turneen går fra 22. oktober med start på Røros. Videre spilles det på Hamar 23. oktober, Oslo 24. oktober, Kristiansand 25. oktober, Stavanger 26. oktober, og avslutning i Bergen 27. oktober.

Hamar Arbeiderblad har anmeldt konserten Tellefsen holdt på Hamar den 23. oktober:

I en utsolgt Flagstadsal underholdt selveste Arve Tellefsen publikumet med litt av hvert. For selv om de fleste antakeligvis kom for musikken, så ble det så mye mer enn det. Tellefsen virket tydelig i sitt ess, og bandt det musikalske programmet sammen med uhøytidelig trønderhumor. Fra første tone fant han, ja, tonen med publikum, ved å dra i gang en barokk-etyde på liksom vis. Flørtende med publikum ble den fort avbrutt, for så å dra den i gang på ordentlig sammen med Ensemble Berlin. Ensemblet består av ni musikere, fire strykere og fem blåsere, alle i verdensklasse. (…) Det ble en høyst underholdende kveld med gode overraskelser og mange flotte musikalske øyeblikk.
-Paula Bjertnes

Arve Tellefsen og Ensemble Berlin spiller musikk av blant annet J.S. Bach, Ole Bull, George Gershwin, W.A. Mozart, Leonard Bernstein, Svend Asmussen, Johan Svendsen og Johan Strauss. Musikken er arrangert spesielt for denne turneen av Wolfgang Renz og Rob Mounsey.

En allsidig og spennende konsert

For første gang skal Arve Tellefsen turnere sammen med Ensemble Berlin, som består av ni musikere fra Berlinfilharmonien – fem strykere og fire blåsere. Denne lille kammerbesetningen ble startet av oboist Christoph Hartmann, og de har turnert verden rundt.

Jeg gleder meg kolossalt til å spille sammen med ensemblet. Jeg kjenner flere av dem, men har aldri spilt sammen med alle samtidig. Dette er musikere i verdenstoppen, så for meg er det en veldig utfordring og utrolig spennende, sier den beskjedne fiolinisten, og legger til at han øver som besatt nå.

I konserten byr de publikum på en opplevelse gjennom et bredt spekter musikk, fra Bach og Grieg til West Side Story. Tellefsen og ensemblet har ikke publisert et program for konsertene, helt med vilje.

Vi plukker ut musikk vi selv er engasjert i, det som vi liker å spille, og så håper vi at det smitter over på de som hører på. Har vi lyst til å legge til et ekstranummer eller to i en konsert, så gjør vi det. Vi liker å improvisere litt, det gjør det spennende, sier Arve med et smil.

Like engasjert nå som før

Arve Tellefsen har hatt med seg fiolinen nesten kontinuerlig gjennom sitt snart 83-årige liv. Han har vært solist på verdensbasis, spilt med ledende orkestre på alle kontinenter med de fremste dirigentene, og opptrådt på mange festivaler over hele verden. Nå er det seks norske byer som skal besøkes på seks dager i oktober.

Hva er det som driver deg?

Jeg synes rett og slett det er artig å spille fiolin, og jeg er like engasjert i dag som jeg har vært før. Jeg liker også veldig godt å spille for folk, det inspirerer meg og utfordrer meg hele tiden.

Konsert med Arve Tellefsen og Ensemble Berlin.
Røros Kirke, tirsdag 22.10.19 kl. 19.00.