Hilsen: Olav Sonstad, reisebrev fra Bergstaden

Reisebrev fra Bergstaden 20-03-2000

Det kom en vårløsning til Røros sist helg! Trolig blir det ikke den eneste i år, og neppe den egentlige, men det var allikevel ingen tvil:

Det begynte med snøbyger og vind på torsdag, stilt og overskya på fredag. Men da sola flommet lørdagsblank ut over nedsnødde bergmannsstugguer i Sleggvegen og opp langs hele tårnet på Bergstadens Ziir, da var det klart at noe var på gang. Øverst i Mørkstugata glitret asfalten fram under sildrende smeltevatn, og både fastboende og tilreisende løftet vinterbleike panner mot vinddraget og kjente en godlynt prikkende uro der de ruslet ned bakken fra Smelthytta og tok veien til Lillunn eller Kaffistuggu eller Sangerhuset.

Noen enslige nattevandrere fikk riktignok et hutrende møte med fullmånen som ved midnattsleite tok seg på tak og pustet 10 skarpe vintergrader inn fra vidda over slagghaugene og ned langs Hyttelva som så langtfra var klar for vårflommen! Men da kjerkklokka klemta i soldisen ved høgmessetider, kunne selv ikke søndagsfreden redde snøbrua som hadde båret vinterens tråkk og trafikk ned Kjerkgata en lang og mørk vinter. Der snøbrautene nylig var trygge kulisser langs dronningens kanefart, der var det ikke lenger feste å få hverken for fot eller Ford, og i singlende knas og tunge sukk gikk istapper og takras i bakken mens noen hver skottet opp langs husveggene og fryktet det verste.

Men vel i hus og innenfor gamle vegger kom opplevelsen enda mer intens som vibrasjon og klang og opplevelse og møte med mennesker, ja, som det reneste Vinterfestspill over hele Bergstaden! I tre hele dager til ende rev og slet denne vårløsningen i noen og hver, med overveldende toneklang, intense sinnsstemninger og herlig kommers i både store stugguer og i det aller minste kammers!

Vårløsninger er som visjoner, med modige siktemål langt inn i en kommende sommer med vekst og fruktbar utfoldelse. Noen i fjellbyen har hatt en visjon om at livet er noe mer enn marked og børs, og mange i lokalsamfunnet sluttet rekkene for å gi visjonen form og farge og språk. Og vi som kom langveis fra for å dele opplevelsen, fikk et møte med Vinterfestspillet som vi tar med oss langt inn i vår egen hverdag og kommende utfordringer.

Vi takker for gode dager i Bergstaden, og ønsker byen og ildsjelene alt godt for nye Vinterfestspill!

Tekst: Olav Sonstad