Foto: Trond Haugan / Fjell-Ljom

Forventning!

‘Antesipasjon’ er det formelle satslærebegrepet som brukes om én enkelt tone eller en akkord som foregriper hendelser i et musikalsk forløp – en spenning forberedes, et signal sendes om at noe som skal hende: følg med nå! Av og til forløses denne spenningen som forventet, andre ganger leder den til noe helt annet, uventet, overraskende.

Forventning! Møt Tor Espen Aspaas og Opus 13 under Kammertime i Røros kirke, fredag 17. mars. Foto: Ole Wuttudal

Så, kall det antesipasjon, eller rett og slett forventning, det jeg føler på, når jeg vet at jeg under Vinterfestspill skal få fremføre Antonín Dvořáks klaverkvintett med «Opus 13», den unge, formidable strykekvartetten som det hviskes, ropes og synges om med glød og entusiasme fra alle kanter. Ikke minst fra gode kolleger som jeg vet jeg kan stole helt og holdent på. Her kommer en nødvendig tilståelse: jeg har selv bare hørt om kvartetten, ennå ikke hørt dem med egne ører. Nå skal jeg altså få spille med dem …

Dette er hva kammermusikkfestivalene handler om. Dette er selve kjernen, det som for meg og mange utøvere driver festivalprosjektet fremover: Muligheten til å våge, stupe, kaste seg ut i det, tryne, finne vingene, sveve … sammen med musikere du kanskje bare har hørt om, ikke kjenner personlig, aldri har spilt en tone sammen med før og heller ikke får komfortabelt mye prøvetid med. I kjernen av festivalene – og dermed i all musisering – ligger risikoen og viljen til å ta den, både for utøvere og publikum. Av og til butter det; iblant flyter det; i privilegerte øyeblikk oppstår det magi man kan leve og arbeide videre på. Lenge.

Hvordan fungerer kjemien? Finner en idé resonans og skaper nye impulser hos de andre? Oppstår det en god balanse mellom den enkelte og det felles uttrykket?
Jeg kjenner glede og spenning ved å skulle spille Dvořáks opus 81 med «Opus 13». Bare de som er til stede, der og da, får vite hvordan det går. Vi høres …

Antesipasjon.
Forventning!

 

Tor Espen Aspaas, januar 2023

Strykekvartetten Opus 13 består av Edvard Erdal, Sonoko Miriam Welde, Michael Grolid og Daniel Thorell. Foto: Bjørn Wad

Kammertime i Røros kirke: Dvořák Klaverkvintett A dur.
Fredag 17. mars 2023, kl. 21:00, Røros kirke

Kjøp billett