Wolfgang Plagge
Wolfgang Plagge

Endelig: Kølfogden

Endelig får vi oppleve Wolfgang Plagges kammeropera «Kølfogden», og det i selveste Falkbergetsalen i Storstuggu!

Møt den briljante Bernt Ola Volungholen i rollen som Kølfogden under urfremføringen av kammeroperaen med samme navn på Røros 18. mars 2023. Foto: Carl Thorborg

Wolfgang Plagge bringer Johan Falkbergets mystiske skikkelse, Kølfogden, til live under urfremføringen av kammeroperaen Kølfogden på Røros lørdag 18. mars 2023.

Et drama fra Falkbergets rike

Vinterfestspill i Bergstaden ønsker velkommen til et persondrama fra Falkbergets verden. Et drama om An-Magritt og hennes intense forhold til den mystiske Kølfogden. Wolfgang Plagge har sammen med Eiliv Grue plukket scener fra Falkbergets bøker hvor de to rollefigurene møtes. Scener og møter som former utviklingen i An-Magritts liv og virke.

Briljante musikere

Vi får møte den karaktersterke svenske sangeren Maria Forsström som An-Magritt, og den briljante Bernt Ola Volungholen som Kølfogden.

Sammen med et stort festivalensemble under ledelse av Wolfgang Plagge selv, og dessuten Bergstadkoret under ledelse av dirigent Berit Konstad Graftås, spår vi et intenst møte i en helt spesiell urpremiere.

Maria Forsström (sopran) som An-Magritt. Foto: Peter Nilsson

Bernt Ola Volungholen (baryton) som Kølfogden. Foto: Carl Thorborg

Kunstnere på scenen:

Musikk: Wolfgang Plagge
Libretto: Johan Falkberget; tekstutvalg ved Eiliv Grue og Wolfgang Plagge

An-Magritt: Maria Forsström (sopran)
Kølfogden: Bernt Ola Volungholen (baryton)

Festivalensemble under ledelse av Wolfgang Plagge:
KonstKnekts blåseoktett
Knut Erik Sunquist (bass)
Sonoko Miriam Welde (fiolin)
Michael Grolid (bratsj)
Daniel Thorell (cello)
Wolfgang Plagge (piano)

Bergstadkoret med dirigent Berit Konstad Graftås

Møt det bergenske stjerneskuddet Sonoko Miriam Welde sammen med Michael Grolid og Daniell Thorell fra Opus 13. Foto: Nadia Norskott

Endelig urfremførelse

Kammeroperaen Kølfogden skulle urfremføres under Vinterfestspill i Bergstaden i 2020. Med bare dager igjen til festspillene skulle starte, var konserten så godt som utsolgt. Så kom pandemien, og festspillene i 2020 ble som kjent avlyst.

Men nå – endelig – skal det skje: Kølfogden skal urfremføres!