Ballettgruppa Midi fra Røros kulturskole. Foto: Trine Lysholm Hagan.
Ballettgruppa Midi fra Røros kulturskole. Foto: Ren Røros Frontal / Trine Lysholm Hagan

Det blir storveies – underveis

– Det er like moro å oppnå noe på alle nivå.
Tidlig i februar hadde Berit Værnes Cardas med seg 15 musikere og 17 dansere fra kulturskolene i Fjellregionen i øvinger mot Storveis Underveis.

Elevene og Værnes Cardas møttes nå for første gang, og fredag 13. mars skal de stå sammen på scenen i Storstuggu.

– Vi kjenner ikke hverandre, så dette er en bli-kjent-prosess, men forestillingen – den blir oss, sier Berit.

Elevene har ikke fått noe materiale på forhånd, men de viser Berit hva de kan. Hun har en tanke om hva det kan bli på forhånd, justerer de tankene underveis, og syr det hele sammen til én forestilling.

– Jeg bruker mye krefter på å få til en sterk ramme rundt forestillingen, og at alt rundt skal fungere optimalt, som for eksempel lyden, sier hun.

Gir noe tilbake

For Vinterfestspill er dette en mulighet til å gi noe tilbake til rørossamfunnet. Storveis Underveis har vært et fast innslag i programmet i flere år, og noen av elevene har vært med før. Kunstnerisk leder for Vinterfestspill, Øyvind Gimse, ser på det som et inspirasjonsprosjekt. Særlig for elevene, men også for kulturskolelærere og foreldre.

– På denne måten får de en helt annerledes uke, og vi viser at sånn kan vi også gjøre det med musikk. Forventningen er at foreldrene kan bli overrasket over at det blir noe helt annet enn de er vant til, men med de samme ressursene, sier han.

Han håper at dette prosjektet fører til mer motivasjon og kreativitet, og at det også blir lettere å prioritere kulturskoleaktiviteten.

– For noen er dette bare et morsomt øyeblikk, men for andre kan det bli et avgjørende mestringspunkt.

Fra utfordringer til sensasjonelt

Nils Graftås er rektor på Røros kulturskole, og forteller om forundring og gnistrende øyne hos elevene på øvingene.

– At det kommer en erfaren musiker hit er veldig verdifullt, det er både morsomt og inspirerende. Vi har jo ikke visst så mye om hva dette ender som, men vær bare sikker på at det blir bra.

30 kulturskoleelever som spiller fiolin, piano og blåseinstrumenter, som danser og synger, og i tillegg kan ulike ting. Det er ikke vanskelig å se for seg at det er en utfordring i å få alt til å passe sammen i en helhet man har sett for seg. Berit Værnes Cardas gir seg ikke så lett, og har erfaring fra flere lignende prosjekter.

– Vi gir oss ikke før det blir uforglemmelig. Alt under sensasjonelt høres litt kjedelig ut, sier hun med et smil.