Den femte årstid i Røros kirke

Søndag 16. mars 2025, kl 11:00

Sted: Røros kirke

Pris: 470,-

I årets siste kirkekonsert står får vi et gjenhør med Johannes Brahms. Først med hans vakre Intermezzo i ess-moll, tolket av Tor Espen Aspaas.

Deretter følger «Gestillte Sehnsucht», en inderlig sang skrevet for den unike besetningen mezzosopran, bratsj og klaver, fremført av Tone Kummervold, Albin Uusijärvi og Tor Espen Aspaas. Etter dette tar Kummervold og Aspaas oss med på en musikalsk reise til Spania, hvor lekenhet og lidenskap venter.

Tone Kummervold er mezzosopran ved Den Norske Opera & Ballett. Hun høster stadig strålende kritikker for sine roller i operaen. Konserten Den femte årstid er eneste mulighet til å oppleve Tone Kummervold i Røros kirke.

Det blir full strykerfest med Tsjaikovskijs sekstett «Souvenir de Florence» / «Minner fra Firenze» framført av Opus13, cellisten Amalie Stalheim og Walter Küssner fra Berliner Philharmoniker.

Programmet rammes inn av to små vinterstykker, Andrea Tarrodis «Crystallites», inspirert av krystallitter og snøfnugg, og festspillfavoritten «Vintermarsj».

Gjermund Larsens nydelige «Vintermarsj» ble umiddelbart en klassiker i det den ble fremført for første gang under Vinterfestspill i Bergstaden 2023. I år spilles den for første gang uten Gjermund Larsen selv på scenen. Årets «Vintermarsj» tolkes av strykekvartetten Opus13, Walter Küssner på bratsj, Amalie Stalheim på cello og Tor Espen Aspaas på klaver.

Andrea Tarrodi: «Crystallites»
Johannes Brahms: Intermezzo i ess-moll fra «Sechs Klavierstücke», Op. 118
Tor Espen Aspaas

Johannes Brahms: «Gestillte Sehnsucht» fra «To sanger for mezzosopran, bratsj og piano», Op. 91
Tone Kummervold, Albin Uusijärvi, Tor Espen Aspaas

Manuel de Falla: «El paño moruno», «Seguidilla murciana», «Nana» og «Canción» fra «Siete canciones populares españolas»
Tone Kummervold, Tor Espen Aspaas

Georges Bizet: «Habanera» fra «Carmen»
Tone Kummervold, Tor Espen Aspaas, Opus13

Pjotr Tsjajkovski: Strykesekstett i d-moll «Souvenir de Florence», Op. 70
Opus13, Walter Küssner, Amalie Stalheim

Gjermund Larsen: «Vintermarsj»
Opus13, Walter Küssner, Amalie Stalheim, Tor Espen Aspaas

Kunstnere

Konsertvert: Kirsti Sæter

Tone Kummervold

Mezzosopran / Norge

Tor Espen Aspaas

Klaver / Norge

Opus13

Fiolin / Bratsj / Cello / Norge / Sverige

Amalie Stalheim

Cello / Norge

Walter Küssner

Bratsj / Konstmester / Tyskland

Kirsti Sæter

Sang / Fortelling / Norge

Bergstadens Ziir

Røros kirke beskrives som et instrument i seg selv. Kirkerommets form og takhøyde yter full rettferdighet og gir en dus klangfarge til akustisk musikk. Kirka er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

På våre kirkekonserter er det nummererte plasser. Scenen er bygd opp og det brukes mikrofon for tale. Publikum med rullestol vil få plasser i korset midt i salen. Vi åpner for publikum 20 minutter før konsertstart.

Røros kirke ble bygd i en fireårsperiode fra 1780. Det var Røros kobberverk som sto for, og bekostet, bygginga av den nye kirka.

Hovedarkitekten var Peter Leonard Neumann fra Trondheim, mens byggeleder var overstiger ved Kobberverket, Henning Floer.

Kirkespiret rager drøye 50 meter over bakken. Opprinnelig hadde kirka rundt 1600 sitteplasser, og var blant Norges største kirker i sin tid. På grunn av brannforskrifter er det fra 2012 ikke tillatt med flere enn 1000 mennesker i kirken samtidig.

Røros kirke er en steinkirke, men med tretak og treinteriør, hvor listverk og andre detaljer er staffert med grå-blå marmorering. Det er bygd utvendige trappehus som fører opp til galleriene, hvor de fattigste ble plassert.

Kirken er hovedarena for Vinterfestspill i Bergstaden.

Bergstadens Ziir