Wolfgang Plagge – et allsidig talent
Wolfgang Plagge lagde musikk og spilte klaver som fireåring. Da han var tolv år kom Kong Olav for å se han spille. I dag samarbeider han med Olympiatoppen for at unge talenter skal ivaretas best mulig, skriver opera og bygger krigsskip i garasjen.
Plagges hele og fulle navn er Wolfgang Antoine Marie Plagge. Mellomnavnene er sjeldent brukt, og Wolfgang selv er heller ikke helt sikker på uttalen. Han avkrefter også at han er oppkalt etter Wolfgang Amadeus Mozart, og forteller om en rikholdig familie både i Nederland og Frankrike – der navnet hans kommer fra.
Jeg har vanskelig for å se for meg Wolfgang Antoine Marie Plagge som snekker?
Wolfgang Plagge ler, og svarer.
Synes du ikke for eksempel at Stradivari også er et ganske flott navn? Han var jo fiolinsnekker!
Viste tidlig talent
Wolfgang Plagge har spilt klaver og laget musikk siden fireårsalderen. Som 11-åring debuterte han i Universitetets aula, og var allerede da godt kjent blant Norges kongelige.
Noen her i NRK har beskrevet deg som vår tids Mozart.
Hva tenker du om det?
Jeg håper ikke det, for da hadde jeg vært død for 21 år siden!
Wolfgang ler igjen, og er ydmyk i sitt svar.
Men jeg tror vi skal la de døde hvile, Mozart var et ubegripelig geni, mens jeg tross alt sysler i et felt som lar seg forklare.
Hva hadde Mozart som Plagge ikke har?
Han hadde stadig damehistorier. Pluss en abnorm kreativ drivkraft, og jeg fatter og begriper ikke hvordan det var mulig å arbeide med så mange ting samtidig og holde oversikten.
Komponerer opera
Kunstnerisk leder i Vinterfestspill i Bergstaden, Øyvind Gimse, beskriver Plagge som en av de mest briljante musikere og komponister som landet har fostret. Wolfgang skriver nå på en opera til festspillene i 2020, med god hjelp fra Eiliv Grue, som har bearbeidet tekster som grunnlag for komponeringen.
Hvor kom ideen til denne operaen fra?
Wolfgang forteller at den baserer seg på bøker av Johan Falkberget.
Denne forfatteren er ønskeforfatter for en komponist, fordi han skriver bilder. Og dessuten er språket så levende at det i seg selv er musikk. Jeg har arbeidet lenge med å finne tilgangen til Falkbergets symbolverden og har over mange år beskjeftiget meg med hans form, og tror jeg har fått tilgang til det nå via en svært god venn og kollega som har jobbet med tekstene hans i en mannsalder. Vi har kommet fram til en modell som skal skildre en av hans sære skikkelser, en kar som vi kaller for Kølfogden, en svensk Karoliner-soldat som blir en slags guide både for en av Falkbergets mest kjente skikkelser, nemlig An-Magritt, og for Falkberget selv etter hvert. Dette blir en veldig, veldig spennende historie.
Er det sånn at når du leser det, så hører du musikken?
Ja, jeg hører mer og mer nå og nå har jeg kommet dit hen at jeg ikke klarer å la være å høre når jeg leser.
Kølfogden kammeropera kan du oppleve lørdag 14. mars 2020 kl. 18.00 under Vinterfestspill i Bergstaden.
Denne teksten baserer seg på intervju med Wolfgang Plagge i NRK P2s program «Drivkraft» med journalisten Vegard Larsen.