HILSEN FRA KUNSTNERISK LEDELSE: Velkommen til ViB 2019

I år slippes konsertene utover høsten og 29. november er alle arrangementene publisert. Som vanlig kan du da bruke desember på å sy sammen ditt Vinterfestspill!

Store kunst- og musikkopplevelser med verdensarvstedet Røros som unik ramme og klangbunn er gitt oss av et utall fabelaktige kunstnere, trofaste frivillige og støttespillere samt et lidenskapelig engasjert publikum gjennom Vinterfestspill i Bergstadens 20-årige historie. 

Kvaliteten har vært høy, men også kvantiteten av musikk, hendelser og bidragsytere er overveldende når to tiår med festspill skal jubileres i 2019. Som seg hør og bør i et jubileumsår, skal både fortid og framtid, nostalgi og nysgjerrighet næres. Antall kunstnere under jubileet vil være det største noen gang: over 100 medvirkende. Slik går det når symfoniorkestre fra inn- og utland står i kø for å få spille i Bergstadens Ziir; Berlin-Filharmoniens konsert i 2016 åpnet både dører og ører verden rundt. Derfor har vi kunnet velge orkester fra øverste hylle til jubileumsgallaen. At Nord-Europas beste kor også kommer, senker hverken kvalitet eller kvantitet når vi skal gjenskape deler av Beethovens berømte Wien-akademi fra 22. desember 1808.

Også på andre måter vil ViB 2019 bli en tidsmaskin: du inviteres til engelsk 1600-talls-pub, på urpremiere med vidunderbarnet Mozart og til gjenhør med de første tonene som noengang ble spilt under ViB i 1999…

ViBs nye publiseringsstrategi gjør at vi foreløpig må være hemmelighetsfulle. Å skape spenning som gradvis blir utløst utover høsten, er poenget: la oss bare nevne på tampen at du under ViB 2019 kan oppleve en verdenspianist med 19 millioner treff på én og samme YouTube-video; et gnistrende, internasjonalt barokkensemble; Skandinavias beste folkemusikere; en stjernesopran av de sjeldne; nye og spennende KonstKnekter i tillegg til yndlinger fra tidligere, samt en av våre mest folkekjære artister i akustisk versjon. Har vi din fulle oppmerksomhet? Følg med videre!

Med kammermuskuløs hilsen fra
Kjersti Rydsaa & Tor Espen Aspaas
Vinterfestspill i Bergstadens kunstneriske ledere for 2019