Bit Vejles fantastiske papirklipp er tilbake


Under Vinterfestspill i Bergstaden i 2008 kunne publikum oppleve Karen Bit Vejles fantastiske psaligrafiske verk; en tolkning av Dmitrij Sjostakovitsj´ pianotrio nummer 1. Med saksen som pensel klipper Bit Vejle mønster og figurer og skaper imponerende og eventyrlige papirklipp. Nå er hun tilbake på Røros og til Vinterfestspillene. Vi ønsker velkommen til jubileumsutstilling!

Den dansk-norske kunstneren Bit Vejle har erobret verden med en ganske alminnelig liten sysaks. Saksen er hennes pensel, og med den skaper hun de mest fantastiske verk.

I mange år var Bits papirklipp en hemmelighet. Hun klippet for sin egen skyld, for rekreasjon og avslapping. Under sitt store persiske gulvteppe i leiligheten i Trondheim lå resultatene av mange års nitidig klipping. Da en kollega i NRK nesten litt tilfeldig oppdaget arbeidene, vakte de raskt stor oppmerksomhet. Med en separatutstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, og det store bestillingsverket til Vinterfestspill i Bergstaden i 2008, var gjennombruddet et faktum.

Røros og Vinterfestspillene var på mange måter begynnelsen på mitt eventyr, sier Bit Vejle i dag.

Vejles papirklipp er blitt et sant eventyr og ført henne verden rundt. Hun har hatt store internasjonale utstillinger bl.a. i USA og Kina, og hun har etablert Center for Papirkunst – Nordens eneste museum for papirkunst, i Nordjylland i Danmark.

Foto: Adam Grønne

 

JUBILEUMSUTSTILLING

Vinterfestspill i Bergstaden sitt 20-års jubileum i 2019 inviterer til et varmt gjensyn med Bit Vejles fantastiske papirklipp. Jubileumsutstillingen er et samarbeid med galleriet Kunst og kaos og vises i galleriets lokaler i Trevarefabrikken, side om side ved Røros kirke.

Hovedverket på utstillingen er søsterklippet til det samme verket som ble utstilt i 2008. Denne gangen klippet i sort papir. Det er 5 meter langt og en drøy meter høyt. Verket er en tolkning av Dmitrij Sjostakovitsj´ pianotrio nummer 1, opus 8, som han komponerte i 1923.

Bit Vejles papirklipp er som en eksplosjon av lyd. Toner som snirkler seg, komposisjoner som trekkes sammen i rytmer, temaer og modulasjoner. En hånd som spiller på strenger, trær og fugler som symboliserer forholdet mellom det jordiske og det spirituelle. To av de ni musene i miniatyr spiller harpe og fløyte.

Selve musikkverket – Sjostakovitsj’ Klavertrio nr. 1 – fremføres da også under årets Vinterfestspill i Bergstaden. Verket blir å høre under åpningskonserten i Røros kirke torsdag kveld, der det fremføres av Atle Sponberg, Kjersti Rydsaa og Tor Espen Aspaas.

SALGSUTSTILLING

Sammen med dette verket får publikum også et innblikk i en hel verden av papirklipp. De siste ti årene har Vejle samarbeidet med Georg Jensen, Porsgrund Porselænfabrik, Røros Tweed og fler. Hun har skapt figurer som Ballerina Bulldog som symboliserer styrke og kraft, og hun har overført papirklipp til porselen i en serie som har fått navn etter hennes datter, Zeleste.

Utstillingen hos Kunst og kaos inneholder også flere av Bit Vejles mindre psaligrafiske verk, disse vil være til salgs for publikum. Galleriet Kunst og kaos er åpent hver dag under festspillene.

VERNISSASJE

Vernissasje hos Kunst og kaos torsdag 14. mars kl. 16.30 – 17.30. Kunstneren selv er tilstede og det blir enkel servering like før selve åpningskonserten i Røros kirke.


Kunst og kaos og Vinterfestspill i Bergstaden ønsker varmt velkommen!


FAKTA:
Vinterfestspill i Bergstaden: Jubileumsutstilling 2019
Karen Bit Vejle i samarbeid med galleriet Kunst og kaos

Salgsutstilling i Trevarefabrikken i Ol-Kanelesaveien 2, side om side ved Røros kirke.
Åpent hver dag under Vinterfestspillene, gratis inngang.

Åpningstider:
Torsdag: kl. 15.00 – 18.00
Fredag: kl. 11.00 – 18.00
Lørdag: kl. 10.00 – 16.00
Søndag: kl. 11.00 – 14.00

Les mere om Bit og Center for Papirkunst: www.bit@papercutart.no  www.centerforpapirkunst.dk
Besøk galleriet Kunst og kaos på nett: www.kunstogkaos.no

Foto: Adam Grønne